verzekerd of niet? – Nieuwsberichten Onderlinge

Hoverboards, airwheels, Segways… Hoe zit dat met de verzekering?

Onze straten en trottoirs raken steeds meer bevolkt door dit soort nieuwe elektrisch aangedreven voertuigen. Ze worden soms aangeschaft in een opwelling, bijvoorbeeld omdat de kinderen er zo graag een willen. Maar veel mensen staan er niet bij stil dat je met zo’n voertuig ook schades kunt veroorzaken of oplopen. En als dat gebeurt, ben je dan eigenlijk wel verzekerd? Het antwoord verschilt per type voertuig. Zeker is dat u meestal geen beroep kunt doen op uw aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP). Hieronder zetten we de meest voorkomende voertuigen en de bijhorende regels kort voor u op een rijtje.

Segway

De Segway – de populaire elektrische eenwieler met opstaande stang – heeft van de RDW de status van bijzondere bromfiets gekregen. U mag er de openbare weg mee op, maar dan bent u wel verplicht hem te verzekeren tegen schade veroorzaakt aan anderen. De Segway valt niet onder de AVP.

Hoverboard en airwheel

Hoverboards en airwheels zijn verboden op de openbare weg. Dat betekent dat u voor deze voertuigen geen motorrijtuigenverzekering kunt afsluiten en ze officieel alleen mag gebruiken op privéterrein. Hoverboards en airwheels vallen normaal gesproken niet onder de AVP, maar er zijn maatschappijen waar dat wel het geval is. Daarbij verschillen de voorwaarden sterk per maatschappij. Raadpleeg bij twijfel uw adviseur.

Elektrische step

Een elektrische step wordt door de wet gezien als een snorfiets. U mag er alleen de openbare weg mee op als uw step is goedgekeurd door de RDW. In dat geval dient u de step wel te verzekeren tegen schade veroorzaakt aan anderen. De elektrische step valt niet onder de AVP.